Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı; safra kesesinin iltihaplanması, safra kesesi taşları ve safra kesesi kanseri başta olmak üzere safra kesesinde oluşabilen ciddi sıkıntıların giderilmesi için yapılır.

Safra kesesi hastalıkları, toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Bu hastalıkların kadınlarda, erkeklere oranla çok daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Safra kesesinde ortaya çıkan birçok hastalık için en etkili çözüm yollarından biri ise cerrahidir. Günümüzdeki modern cerrahi yöntemleri sayesinde safra kesesi ameliyatları, hasta için de daha konforlu olacak şekilde yapılabilmektedir.

Safra kesesi hastalıklarının tedavisi için gereken cerrahi müdahaleler Zonguldak ilinde Op. Dr. İlhan Taşdöven tarafından başarıyla yapılmaktadır. Bu yazıda safra kesesi ameliyatı ile ilgili birçok konuya ulaşabilirsiniz.

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Safra kesesi hastalıkları; safranın normal fonksiyonlarını etkileyen ve hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren hastalıklardandır. Bunlardan en yaygın olanı safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi taşının daha ileri derecesi olarak tabir edebileceğimiz safra kesesi iltihabı da toplumda oldukça sık görülen bir durumdur. Ayrıca safra yolu darlıkları, safra içerisinde görülen polipler ve kanseröz dokular da diğer safra kesesi hastalıkları arasında değerlendirilebilir.

Safra Kesesi Taşları

Karaciğer tarafından üretilen safra, safra kesesinde birikir ve duodenuma girer. Bu süreçte ince bağırsakta vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin emilimi gerçekleşir ve besinler sindirilir. Safra kesesi, safranın yoğunlaştığı bir alandır. Özellikle yağ artıklarının bir kısmı safra kesesinde birikir; sonrasında yoğunlaşmış safra ise duodenuma geçer. Çok fazla yağlı ve mineralli besinler tüketilirse safra kesesinde tortular oluşabilir. Bu tortular da zamanla taşlaşma durumuna yönelir. Safra taşı şeklinde adlandırılan şey, bu katılaşmış birikintilerdir.

Safra kesesi taşı, kadınlarda sık görülen bir durumdur. Obezite sorunları olan kişilerin safra kesesi hastalıklarına yakalanma olasılığı diğer insanlara göre 7 kat daha fazladır. Ultrason genellikle safra taşlarını teşhis etmek için yeterli olmaktadır. Safra kesesi taşları çok büyük olmadıkça cerrahi müdahale gerektirmez. Bununla birlikte ciddi safra kesesi vakalarının laparoskopik cerrahi ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Safra Kesesi İltihabı

Safra kesesi vakalarının çoğunda safra kesesi taşı etkisi vardır. Ancak nadir de olsa, safra kesesinde taş olmayanlarda da safra kesesi hastalıkları görülebilir. Safra kesesi iltihabının en spesifik belirtisi, ağır yemekler yedikten sonra ortaya çıkan ağrıdır. Bazı vakalarda bulantı ve kusma da şikâyetler listesine eklenebilir. Safra kesesi iltihabı için en etkili tedavi cerrahi müdahaledir. Safra kesesi cerrahisi yapılmadan önce -eğer hastada safra kesesi taşı etkisi bulunuyorsa- hastanın safra kanalının mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Deneyimli doktorlar tarafından yapıldığında, tüm belirtilerin kaybolmasını garanti eden etkili bir tedavidir.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, tıpkı safra kesesi taşları gibi kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse safra kesesi kanseri gelişme riski de gittikçe yükselir. Safra kesesi kanseri de laparoskopik cerrahi ile tedavi edilebilir. Ancak öncelikle kanser hücrelerinin yayılımı araştırılmalıdır. Kanser hücrelerinin yayılmasına bağlı olarak çevre dokuların da çıkarılması gerekebilir.

Bu hastalıklara ek olarak safra kanalında taş ve kanser oluşumu ortaya çıkabilir. Bu durumların tedavisinde de safra kesesi cerrahisi tercih edilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde laparoskopik cerrahi birçok iç organın tedavisinde olduğu gibi safra kesesi cerrahisinde de kullanılmaktadır. Laparoskopik cerrahi; karında açılan ince bir kesi ile yapılır. “Laparoskop” adı verilen mikro kameralar, bu bölgeden iç organlara doğru ilerler. Safra kesesi kameralarla incelenirken, açılan diğer küçük kesilerden de tedavi yapılır. Bu nedenle, bölgenin tamamen açık olmasına gerek kalmamış olur. Yara iyileşmesi çok daha kısa sürede tamamlanır ve enfeksiyon büyük ölçüde azalır. Bu nedenle hastalar ve cerrahi uzmanlar için oldukça konforlu bir cerrahi yöntemdir. Aynı zamanda safra kesesi cerrahisi için en çok tercih edilen yöntemdir.

Zonguldak Safra Kesesi Cerrahisi

Safra kesesi sorunları, ileride ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle asla hafife alınmamalı ve zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Safra kesesi ameliyatları, laparoskopi ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak uygulamanın pratikliği de hekimin tecrübesinin önemini arttırmaktadır. Safra kesesi cerrahisinin mutlaka deneyimli uzmanlar tarafından yapılması ve ameliyat süresi boyunca hastanın takip edilmesi oldukça önemlidir.

Op. Dr. İlhan Taşdöven Kimdir?

Paylaş