Günümüzde muhtelif şekilleri deneyerek fazla kilolarını vermek isteyenlerin sayısı hiç azımsanmayacak kadar fazla. Dünya nüfusunun giderek obezleştiği; yapılan tüm araştırmalar ve tıbbi gözlemlerle gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar başta olmak suretiyle birçok organı ve sistemi etkileyen çeşitli sağlık problemlerine sebep olabilen aşırı kilolu olma durumu, acilen çözümlenmesi ihtiyaç duyulan konulardan biridir. Kişi, diyet veya egzersiz yapmasına rağmen kilo vermeyi sağlayamıyor yada geri alıyor ise mide botoksu işlemi, mantıklı bir seçenek olabilmektedir.
Ameliyatsız zayıflama yöntemleri içinde sayılan mide botoksu işlemi Zonguldak ilinde Op. Dr. İlhan Taşdöven tarafından başarıyla yapılmaktadır. Mide botoksu işlemiyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlandığı bu yazıda mide botoksu nedir, mide botoksunun çalışma prensibi nedir, mide botoksu nasıl bir işlemdir, mide botoksu kimlere yapılabilir, mide botoksunun avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi konuları da görebileceksiniz.
Mide Botoksu Nedir? Mide Botoksunun Çalışma Prensibi Nedir?
Midedeki besinlerin “geç” boşalmasını sağlamayı, iştah mekanizmasını durdurmayı ve midenin kasılmasını engellemeyi amaçlayan mide botoksu, ameliyatsız zayıflama işlemleri içinde yer almaktadır. Gastroentreologlar başta olmak suretiyle birçok doktorun yaptığı mide botoksu işlemi, aslına bakarsanız açlık hissinin bastırılması ve tüketilen besin miktarının giderek azaltılmasını sağlamayı amaç edinmektedir. Çünkü, midenin kasılmaması demek midede besinlerin daha uzun soluklu kalması demektir. Bu nedenle açlık hissinin daha uzun vadede ortaya çıkması sağlanacaktır.
Mide Botoksu Nasıl Bir İşlemdir?
Günümüzde ameliyat olmadan kilo verme şekilleri içinde sık sık rastladığımız mide botoksu işlemi, endoksopik yöntemlerle yapılır. Ağızdan endoskopi aletinin mideye uzatılması ile yapılan mide botoksu işlemi sırasında vücutta herhangi bir kesi oluşturulmaz. Sedoaneljezi adında tam ancak kısa süreli bir anestezi etkisinde olan hastada hiçbir şekilde acı veya ağrı hissi görülmez. Anestezi uzmanının ayarladığı sedoaneljezinin etkisi geçtikten sonra ise hasta, evine aynı gün dönebilir.
Mide Botoksu Hangi Hastalar İçin Uygundur?
Kilo verme yöntemlerindeki bütün işlemler herkes için aynı uygunlukta değildir. Bu nedenle, mide botoksu işlemi de bazı kişilere uygulanmamaldır. Örneğin; vücut kitle indeksi 27 ile 35 içinde olan kişilere uygulanması önerilen mide botoksu, morbid obeziteye sahip hastalarda “kalıcı bir kilo kaybı” sağlamayacağı için tek başına önerilmez. Ağır metabolik hastalık olmadıkça da belirtilen koşullardaki kişilere mide botoksu işlemi yapılabilir.
Mide botoksu işlemine uygun hasta grubu;
- 10 ile 20 kilogram dolaylarında kilo fazlalığı olanlar
- 18 yaşın üstünde ve 55 yaşın altındaki hastalar
- 6 ay süresince diyet veya egzersizle kilo kaybı yaşayamayan hastalardır.
Mide Botoksunun Etki Süresi Nedir?
Mide botoksu işleminden sonra etkiler neredeyse ilk günden itibaren başlar fakat tam olarak etkinin görülmesi 1 haftayı bulabilmektedir. 4 ile 6 ay boyunca etkin olarak görevini gerçekleştiren botoks (botilinum toxin) maddesi, vücutta belirli bir müddet sonra yok olur. Bu nedenle, 6 aydan geçtikten sonra tekrar mide botoksu yapılmasına gerek duyuluyor ise işlem tekrardan uygulanabilir.
Mide Botoksunun Başarılı Olması İçin Hastalar Ne Yapmalıdır?
Mide botoksu işlemi ile kilo vermek isteyen hastalar, mide botoksu işlemi uygulandıktan sonraki süre boyunca bazı kurallara dikkat etmelidir. Unutmayın, mide botoksu uygulaması sihirli bir değnek değildir ve hemen tekrarlanabilen bir işlem değildir. Bu nedenle, mide botoksu işleminden sonra doktorunuzun önereceği sağlıklı beslenme programlarına harfiyen uymak, başarıya ulaşma yolunda mühim bir gerekliliktir.
- Hastanın vücudunu iyi tanıması, açlık veya tokluk uyarılarını öğrenmesi gerekir. Bunun için ise doktoruyla görüşmeler yapılmalıdır.
- Küçük bir öğün sonrası bile hemen tokluk hissine varılıyor ise “az yedim” diye yemeye devam edilmemeli, derhal yiyecek yemek durdurulmalıdır.
- İşlemin başarısını kontrol etmek, yapılabilecek en büyük hatadır.
- Yüksek kalorili ve şekerli meşrubatlar, tatlılar ve yemeklerden uzak durulmalıdır.
- İşlemin asla tek başına netice vermeyeceğini bilmek ve buna göre “yeme alışkanlığında değişim”e gidilmesi gerekmektedir.