Roux-en-Y olarak da bilinen Gastrik By-pass ameliyatı midenin küçültülmesiyle besin alımının kısıtlanmasını sağlayan ve bunun yanında bağırsak fonksiyonlarında değişikliklere neden olup besin emilimini oldukça azaltan bariatrik bir cerrahi yöntemidir. Bariatrik cerrahi, morbid obezite tedavilerini içeren genel bir terimdir.
Obezite tedavisinde en çok kullanılan yöntemler arasında bulunan Gastrik By-pass ameliyatı Zonguldak ilinde Op. Dr. İlhan Taşdöven tarafından başarıyla yapılmaktadır. Bu yazıda Gastrik By-pass ameliyatı ile ilgili bir çok konuya ulaşabilirsiniz.
Bu cerrahi yöntemde mide ve bağırsağın yapıları değiştirilir. Mide hacminin azalması nedeniyle gıda alımı kısıtlanırken, değişen bağırsak yapısı da besin emilimini azaltmaya yardımcı olur.
Bu cerrahi tedavi yöntemi morbid obeziteye sahip kişilerin (vücut kitle indeksi 40 kg/m2'den büyük olan kişiler) yanı sıra tip 2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve diğer komorbid durumları tedavi etmek için de tercih edilmektedir.
Gastrik By-pass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Roux-en-Y Gastrik By-pass (RYGB)
Bu cerrahi yöntem iki adımda uygulanmaktadır. İlk adımda midenin üst kısmı küçük, alt kısmı ise büyük olacak şekilde ayrılır ve bu durumda yenilen yiyeceklerin küçük kısımda toplanması sağlanır. Midenin bu küçük kısmı sadece 28 gram ağırlığa dayanabilmektedir. Bu sayede hasta daha az yemek yemesine rağmen doygunluk hissine daha çabuk ulaşmış olur.
İkinci adımda ise köprüleme olarak da bilinen by-pass işlemi uygulanır. Bu noktada ince bağırsakta yapısal bir değişiklik yapılır ve ince bağırsak yolu kısaltılır ve besinlerin daha az emilmesi sağlanmış olur. İnce bağırsağın ilk kısmı by-pass edilerek midede oluşturulan küçük kısım ile bağırsağın alt kısmı birbirine bağlanır.
Roux-en-Y Gastrik By-pass (RYGB) Ameliyatının Avantajları
Yenilen yiyecekler bu işlemden sonra, önce midedeki küçültülen kısma ardından da bağırsağın ikinci kısmına gider. Bu ameliyat sonucunda midenin büyük bir kısmı ve bağırsakların da bir kısmı sindirim sisteminden çıkarılır. Bu sayede hastanın daha az yemesi ve yemekten daha az kalori alması sağlanır.
Mini Gastrik By-pass
Mini Gastrik By-pass ameliyatının kilo verme mekanizması Roux-en-Y Gastrik By-pass (RYGB) ameliyatına benzer ancak teknik olarak farklıdır. Mide girişinde midenin geri kalanından tamamen ayrı olan küçük bir nazogastrik tüp oluşturarak başlar. Ancak ayrılan mide kısmı kesilip dışarı çıkartılmaz. Midenin geri kalanı aktif değildir ve gerekli salgıları üretmeye devam eder.
Yeni oluşturulan bu küçük tüp mideye gelen gıdaların bağırsaklara geçişini sağlamak için ince bağırsağın orta kısmına yakın bir yerde mideye bağlantı yapılır. Mide ve bağırsaklar özel aletler kullanılarak birbirine yapıştırılır ve aralarında yiyeceklerin geçmesi için bir boşluk oluşturulur.
Mini Gastrik By-pass Ameliyatının Avantajları
Mini Gastrik By-pass ameliyatı ile oluşturulan yeni küçük mide sayesinde besin alımı azaltılır. Yeni mide ile ince bağırsak arasında yapılan bağlantı sayesinde de alınan gıdalar, büyük mide ve duedonuma uğramadan ileri seviyeden ince bağırsağa geçiş yaparlar, böylece alınan gıdaların emilimleri engellenir.
Mini Gastrik By-pass ameliyatının Roux-en-Y Gastrik By-pass (RYGB) ameliyatına göre en büyük avantajları, ameliyat süresinin kısaltması, daha başarılı kilo kaybı ile birlikte yandaş hastalık durumunda çok daha iyi düzelmelerin izlenmesi ve teknik olarak çok daha kolay uygulanabilmesidir.